Jonagold

Wist je dat...

Jonagold wordt in Nederland geoogst aan het eind van de zomer en begin van de herfst. De Jonagold is een kruising tussen de Golden Delicious en de Jonathan en beschikt daardoor over goede bewaareigenschappen en een heerlijke traditionele smaak. U kunt de appels het beste bewaren in de groentelade van de koelkast. Appels scheiden ethyleen af dat het rijpingsproces versnelt. Bewaar ze daarom niet bij producten zoals komkommers en tomaten. Jonagold is jaarrond verkrijgbaar.


De teler

Bert den Haan

Bert den Haan

"Jonagold is echt krachtvoer"

In het Betuwse Kerk-Avezaath is het fruitteeltbedrijf van Bert den Haan gelegen. In totaal beschikt hij over zo'n 23 hectare boomgaard waar hij de lekkerste appels teelt, waaronder Jonagold.

"De boom waar Jonagold aan groeit is een mooie, sterke boom waar veel appels aan komen. Daar komt bij dat wij op rivierklei telen. Deze zware grond zorgt voor een goede appelstructuur door de vele mineralen die erin zitten. Onze Jonagold is daardoor echt krachtvoer. Ook komt dit ten goede aan de bewaarbaarheid van de appel. We oogsten Jonagold doorgaans in september. Na de oogst gaan de appels speciale zuurstofarme koelcellen in waar het rijpingsproces wordt gestopt. Hierdoor kunnen consumenten het hele jaar genieten van Jonagold."

De kennis en ervaring die Bert heeft op het gebied van fruit maken hem een echte fruitmeester. "Ik zit zelf al 20 jaar in het vak en ben van huis uit met fruit opgegroeid. Als jong ventje was ik al in de boomgaard te vinden en dat hoop ik nog lang vol te houden."